Een evenwichtige en gezonde voeding
Net zoals je telefoon batterij nodig heeft om te werken, heeft je lichaam energie nodig om verschillende dagelijkse taken uit te voeren. En deze energie vind je in je voeding. Daarom spelen het type en de hoeveelheid voedsel die je eet een essentiële rol voor je gezondheid. Hier zijn dus enkele gouden regels om in vorm te zijn (en te blijven) via een evenwichtige en gezonde voeding.
1. Eet op regelmatige tijdstippen
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je een regelmatig eetpatroon aanneemt, met een gezond ontbijt, lunch en diner. Deze verschillende maaltijden op regelmatige tijdstippen helpen de dag te structureren en geven je lichaam oriëntatiepunten. Voeg gerust een gezond tussendoortje toe (bijv. een stuk fruit, rauwe groenten of noten) halverwege de middag als je een dipje hebt, of als je intensief gaat sporten.
2. Sla het ontbijt niet over
Volgens het voedingsinformatiecentrum (NICE) mag je het ontbijt niet overslaan omdat het essentiële vitamines en mineralen biedt en onze glucoseconcentratie verhoogt. Onze hersenen werken op glucose als energiebron, dus na een goede nachtrust is het belangrijk om glucose aan te vullen.
Een ideaal en gezond ontbijt moet een graanproduct bevatten (bijv. volkorenbrood en/of ontbijtgranen met de minste suiker), een zuivelproduct (bijv. melk, verse kaas, yoghurt of platte kaas), een stuk fruit of 100% puur fruitsap en een niet al te zoete drank (koffie, thee, water...) voor een voldoende aanvulling van vitamines en mineralen.
3. Houd je aan de klassieke 5 porties fruit en groenten per dag, aanbevolen door NICE
Slechts 12,7% van de Belgen eet de aanbevolen hoeveelheid van 5 porties fruit en groenten per dag1. Fruit en groenten die rijk zijn aan mineralen, antioxidanten en vitamines, waaronder vitamine C, zijn uitstekende energiebronnen. Het voordeel? Je kan ze rauw, gekookt, natuur of bereid, vers, bevroren of ingeblikt eten.
Geef de voorkeur aan seizoensgebonden fruit en groenten voor nog meer smaak. Kies voor citrusvruchten (sinaasappels, pompelmoes, mandarijnen...) als het om fruit gaat. Ze zijn een zeer goede bron van vitamine C.
Voor groenten, kies voor spinazie, broccoli, of spruitjes, die rijk zijn aan ijzer, magnesium en vitamines B.
4. Verminder je suikerinname
Minder zoete voedingsmiddelen eten is een onderdeel van de voedingsaanbevelingen van NICE.
Om te voorkomen dat je verlangt naar voedingsmiddelen die te rijk zijn aan suikers en vetten (snoep, gebak, gebak of industriële koekjes...) of te vet en te zout (charcuterie, chips...), wordt aanbevolen om in de plaats een gezonde snack te nemen: een stuk fruit (bijv. een banaan, een appel, een mandarijn...), havermoutkoekjes of muesli zonder suiker, drinkbare yoghurt zonder suiker, 100% puur fruitsap of gewoon water... Genoeg om snel - en gezond - je suikerbehoefte te verminderen!
5. Welke voedingsmiddelen leveren energie?
Door hun samenstelling leveren sommige voedingsmiddelen meer energie dan andere. Ontdek 5 energieke voedingsmiddelen om op te nemen in je dieet:
Pure chocolade:
Rijk aan ijzer en magnesium, het is net zo lekker als energiek! Let echter op dat je minimaal 70% cacao kiest en maximaal één blokje per dag eet.
Vette vis:
Een uitstekende bron van vitamine D en rijk aan omega-3, vette vis (zalm, sardines...) is je gezondheidsbondgenoot!
Zoete aardappel:
Op basis van koolhydraten en vitamine C is de zoete aardappel een voedingsmiddel vol energie, dat ook vitamine A bevat, wat het immuunsysteem ondersteunt. Bovendien kan je het op verschillende manieren bereiden (soep, geroosterd, puree...). Ideaal om regelmatig in je dieet op te nemen!
Gedroogde peulvruchten:
Gedroogde peulvruchten (bv. witte, bruine bonen of linzen) zijn rijk aan koolhydraten (zogenaamde complexe suikers) en zijn een bron van eiwitten en vezels. Het zijn zeer complete energieke voedingsmiddelen.
Avocado:
Vetten, magnesium, vitamines B en E... de lijst van voedingsstoffen geleverd door een avocado is lang. Een trendy voedingsmiddel vol energie dat je op allerlei manieren kan eten (in salades, guacamole, op een toast...).
6. Wat zijn superfoods?
Als er een lijst is om te onthouden, is het die van "superfoods". Dit zijn gezonde voedingsmiddelen met uitzonderlijke voedingskwaliteiten voor het lichaam en de geest. Dit geldt met name voor ginseng (te vinden in het voedingssupplement Supradyn® Vital 50+), gember, açai, groene thee, broccoli, kurkuma, bosbessen of guarana.
Een ander essentieel item: water! Natuurlijk is het geen volwaardig voedsel, maar het speelt een essentiële rol in het goed functioneren van je lichaam. Er wordt zelfs aanbevolen om 1 tot 1,5 liter per dag te drinken.
7. Hoe ziet een typisch gezond menu eruit?
Je gezonde menu hangt sterk af van je gewoontes. Toch moet elke maaltijd van de dag de energiebehoefte van je lichaam dekken voor de uren en activiteiten die voor je liggen. Dit is de verhouding tussen energie-inname en energiebehoefte.
Het is ook belangrijk om de voedingsmiddelen die je eet te variëren, omdat geen enkel voedingsmiddel alle voedingsstoffen bevat die je lichaam nodig heeft. Daarom raden we aan om minstens :
• 5 porties fruit en groenten per dag te eten
• Graanproducten (brood, pasta, rijst...) met de nadruk op volle granen te eten
• Aardappelen of gedroogde peulvruchten bij elke maaltijd te eten
• Melk of zuivelproducten 3 keer per dag te eten
• Vlees, vis of eieren 1 tot 2 keer per dag (in kleinere hoeveelheden dan de bijgerechten) te eten
• Vis minstens 2 keer per week te eten
• Vetten in beperkte hoeveelheden en bij voorkeur van plantaardige oorsprong te eten
Door deze voedingsaanbevelingen te volgen, kan je gemakkelijk energie opdoen. Als je je echter nog steeds zowel mentaal als fysiek moe voelt, kan het zijn dat je een tekort aan vitamines of mineralen hebt. Aarzel in dat geval dan niet om je gezond en evenwichtig dieet aan te vullen met voedingssupplementen zoals Supradyn®Energy om je mentale2 en fysieke3 energie te ondersteunen!
VOEDINGSSUPPLEMENT
1.Drieskens S, Charafeddine R, Gisle L. Gezondheidsenquête 2018: Voedingsgewoonten [Internet]. Brussel: Sciensano. Hier beschikbaar.
2.Vitamines B1, C, magnesium en zink dragen bij aan het behoud van een normale mentale functie
3.Vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en C ondersteunen het energiemetabolisme