Borstvoeding of Fles - Wat is beter voor je kindje?
Als het gaat om goede voeding voor pasgeborenen en zuigelingen, wordt borstvoeding van vele kanten bepleit en gepresenteerd als de beste oplossing. Eén ding is duidelijk: als borstvoeding werkt, wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen. Moedermelk is namelijk zo samengesteld dat je baby veel belangrijke voedingsstoffen van jou krijgt. Bovendien moet je je geen zorgen maken over de juiste flesmelk en moet je geen flessen en zuigspenen koken. Toch zijn er ook een aantal redenen die pleiten voor een dieet met kant-en-klare melk. Ontdek hier de voor- en nadelen van beide en bepaal welk dieet jij en je baby het beste aankunnen.
Waarom borstvoeding het beste is als natuurlijk dieet
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om kinderen minimaal zes maanden borstvoeding te geven. Moedermelk is perfect afgestemd op de behoeften van het kind. De samenstelling past zich aan de leeftijd van het kind aan: van de eerste melk (collostrum), die ideaal is voor de eerste levensdagen, tot de permanente melkproductie waarmee je je kindje gemakkelijk kan voeden. Met de moedermelk krijgt de baby veel vitale voedingsstoffen, mineralen en vitamines binnen.
Baby's verdragen moedermelk heel goed. Ook de afweer tegen ziekten is geïntegreerd en het immuunsysteem van het kindje wordt versterkt. Het creëert ook bescherming tegen allergieën en voedselintoleranties. Kinderen die borstvoeding krijgen hebben ook minder kans om later te zwaar te worden. Spijsverteringsproblemen en buikpijn komen bij kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak voor dan bij kinderen die flesvoeding krijgen. Maar bovenal ontstaat er een intieme band tussen mama en baby. Het kindje is graag dichtbij, hoort de hartslag van de mama en krijgt borstvoeding in de ware zin van het woord: borstvoeding heeft een kalmerend effect!
De praktische kant van borstvoeding
Doe het rustig aan, borstvoeding kan de eerste paar dagen soms een beetje een probleem zijn. Het kan pijnlijk zijn als de melk komt, maar na korte tijd komt alles wel op zijn pootjes terecht. Volg in deze eerste fase het voedingspatroon van je kind - borstvoeding geven volgens een strikt schema werkt meestal niet zo goed. Al snel komt er een vast ritme in. Borstvoeding geven is ook 's nachts een grote verademing: je moet geen flesje klaarmaken, maar je kan je baby heel comfortabel al liggend de borst geven.
Borstvoeding heeft een positief effect op de involutie van de baarmoeder. De vrees dat de vorm en de stevigheid van de borst eronder zullen lijden, is meestal ongegrond. Het enige "nadeel", als je het zo wilt noemen, alleen de mama kan borstvoeding geven - je moet dus altijd aanwezig zijn. De melk kan ook worden weggepompt, in de koelkast worden bewaard tot het nodig is en zelfs worden ingevroren. Maar dit is eigenlijk slechts een noodoplossing. Als zuigelingen die borstvoeding krijgen de fles weigeren, kan het voeden met moedermelk door andere mensen een probleem vormen.
Waar moet je als mama op letten bij het geven van borstvoeding
Eet een uitgebalanceerd en gezond dieet. De behoefte aan calorieën en voedingsstoffen blijft toenemen tijdens deze inspannende fase. Dus je kunt er maar beter nog niet aan denken om af te vallen. Bij borstvoeding wordt een extra inname van 500 calorieën per dag aanbevolen. In principe kun je alles eten wat je lekker vindt. Je moet gasproducerend voedsel en hete specerijen echter in kleine hoeveelheden testen en indien nodig weglaten. Sommige voedingsmiddelen kunnen de geur en smaak van moedermelk veranderen, bijvoorbeeld knoflook of asperges, die je beter kan vermijden als je merkt dat je kind daarna de moedermelk afkeurt. Alcohol en nicotine zijn natuurlijk taboe tijdens het geven van borstvoeding. Als je medicijnen moet slikken, bespreek dit dan met je gynaecoloog of (kinder)arts. Het gebruik van sommige medicijnen is twijfelachtig, in welk geval spenen de betere oplossing is.
Redenen die tegen borstvoeding pleiten
Allereerst: als je geen borstvoeding wilt of kunt geven, heb dan zeker geen schuldgevoel! Kinderen die kant-en-klare melk krijgen, ontwikkelen zich ook goed.
Er zijn verschillende redenen waarom borstvoeding niet mogelijk is. Bij te vroeg geboren baby's kan het na een keizersnede of een bijzonder gecompliceerde bevalling moeilijk zijn om de melkproductie op gang te krijgen. Borstvoeding kan ook moeilijk zijn bij meerlingen. Probeer het hoe dan ook, maar als het niet werkt, heb je niet gefaald als mama!
Soms is spenen de enige oplossing als je een ernstige borstontsteking hebt. Het gebruik van bepaalde medisch noodzakelijke medicijnen kan er ook toe leiden dat de arts borstvoeding afraadt. Als je zo snel mogelijk weer aan het werk wilt of moet, is flesvoeding vaak vanaf het begin de betere optie. Maak je geen zorgen, ook in dit geval wordt een band met het kindje opgebouwd!
De positieve kanten van flesvoeding
Momenteel is kant-en-klare melk grotendeels afgestemd op de samenstelling van moedermelk. Er zijn melkpoeders voor de eerste levensdagen, de eerste maanden en zogenaamde opvolgmelk voor de periode na de zesde levensmaand. Met kant-en-klare melk krijgt de baby alles wat hij of zij nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling en groei. Er zijn ook speciale kant-en-klare melkproducten voor kinderen met een allergierisico en koemelkintolerantie op de markt. De papa en/of andere familieleden kunnen de mama hierbij goed ondersteunen, want flessenmelk kan door iedereen worden gegeven.
Zelfs bij flesvoeding zorg je best voor een prettige en rustige omgeving. Op deze manier zal je baby vanaf de eerste levensdagen een zeer goede voorraad hebben. Het belangrijkste principe is: borstvoeding is liefde - flesvoeding ook!
Waar moet je op letten bij het voeren met kant-en-klare melk
Vraag je verloskundige, en later je kinderarts, advies over welke kant-en-klare melk het beste is voor je baby. Flessen en zuigspenen moeten altijd schoon zijn, kook beide regelmatig. Voor de bereiding van de kant-en-klare melk gebruik je gekookt water, restjes mogen niet opnieuw worden opgewarmd.
Conclusie: wel of geen borstvoeding geven?
De voordelen van moedermelk en borstvoeding zijn duidelijk. Als mama moet je jezelf niet onder druk (laten) zetten om een beslissing te nemen. Je liefde voor je kindje wordt niet bepaald door de beslissing om borstvoeding of flessenvoeding te geven. Meestal is het "buikgevoel" een zeer goede raadgever. Gesprekken met mama’s die ervaring hebben met borstvoeding of de adviezen van de verloskundige zijn nuttig. De duidelijke beslissing voor of tegen een vorm van babyvoeding moet uit overtuiging worden genomen. Nog belangrijker is het om vastberaden te zijn in het bevestigen van de wens om borstvoeding te geven en niet te zwaar te tillen aan eventuele problemen die zich kunnen voordoen in het begin. Als het “dream team” van moeder en kind eenmaal bij elkaar is gekomen, is borstvoeding een uniek geschenk van de natuur.
Mama zijn met Supradyn® Prenatal
Tijdens de borstvoedingsperiode is een geschikte inname van micronutriënten belangrijk omdat het de optimale basis voor de ontwikkeling van het kind is op korte en lange termijn.
- Liever geen 2 capsules? Supradyn® Prenatal, slechts 1 capsule per dag met omega-3 en Metafolin®
- Gedurende de volledige periode vanaf de kinderwens tot en met de borstvoeding
- Liever geen nasmaak van vis? Supradyn® Prenatal zonder nasmaak van vis en met Omega-3
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland