Vroege zwangerschap: eerste paar weken met merkbare symptomen en tekenen
- 4e week van de zwangerschap
Vanaf de vierde week van de zwangerschap wordt de bevruchte eicel in je baarmoeder geïmplanteerd. In dit verband kan er aan het begin van de vierde week een lichte bloeding optreden, de innestelingsbloeding. Af en toe kunnen de eerste symptomen van zwangerschap, zoals strakke borsten of misselijkheid, merkbaar worden. Speciale vroege zwangerschapstesten kunnen nu ook een positief resultaat opleveren. Bepaalde tekenen en resultaten kunnen echter pas vanaf het midden van de vijfde week worden verwacht.
- 5e week van de zwangerschap
Mama’s voelen zich vaak moe en zwak door de veranderingen in hun hormonale balans. Stemmingswisselingen zoals verhoogde prikkelbaarheid of onredelijk verdriet zijn ook de eerste symptomen van zwangerschap, die bijvoorbeeld in de vijfde week van de zwangerschap merkbaar kunnen worden.
- 6e week van de zwangerschap
Je baarmoederhals wordt harder en onbeweeglijker. Voor je gynaecoloog is dit een teken van zwangerschap in de eerste paar weken.
- 7e week van de zwangerschap
Tijdens deze periode van je zwangerschap nemen de zwangerschapssymptomen van de eerste weken meestal weer toe. Plotselinge vermoeidheid en frequent urineren komen ook voor. Problemen met doorslapen en hunkeren naar voedsel komen ook vaak voor. Vanwege de hormonale veranderingen in het eerste trimester van de zwangerschap, hebben sommige vrouwen ook problemen met de bloedsomloop als gevolg van een lage bloeddruk.
- 8e week van de zwangerschap
Nu kan het voorkomen dat je ook bij weinig inspanning symptomen als kortademigheid en uitputting bij jezelf opmerkt. Dit komt omdat het volume van je bloed toeneemt en een deel van de zuurstof beschikbaar komt voor je baby. Probeer regelmatig te bewegen. Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap voorziet je lichaam van zuurstof, stimuleert het hart en de bloedsomloop en helpt tegen andere typische zwangerschapsverschijnselen zoals stemmingswisselingen, ochtendmisselijkheid en slaapproblemen.
- 9e week van de zwangerschap
De toestand van uitputting en vermoeidheid nemen geleidelijk af met de negende week van de zwangerschap. Ochtendmisselijkheid verbetert ook bij veel vrouwen in dit stadium van de zwangerschap. Aan de andere kant hebben de afkeer van geuren en hunkeren naar voedsel nu hun hoogtepunt bereikt. Bovendien kan hormoongerelateerd haarverlies een ander symptoom van zwangerschap zijn. Maar maak je geen zorgen, het gaat na korte tijd vanzelf weer over. Winderigheid en verstopping die zich in deze periode voor het eerst voordoen, maken daarentegen vaak deel uit van de reguliere 'kwaaltjes’ voor het verdere verloop van de zwangerschap. Lichaamsbeweging en een overstap naar een dieet rijk aan vitamines en vezels kan hier verlichting brengen.
- 10e -12e zwangerschapsweek
Nu heb je de meeste eigenaardigheden, klachten en vervelende symptomen van een vroege zwangerschap achter je. De meeste vrouwen voelen zich nu beter en hebben voller haar. Aan het einde van de 12e week van de zwangerschap ben je meestal goed gewend aan de hormonale veranderingen in je lichaam en kun je ontspannen van de rest van deze spannende tijd genieten.
Als je niet in dezelfde mate zwangerschapssymptomen ervaart als hier beschreven, hoef je je geen zorgen te maken. Niet alle tekens zijn bij elke vrouw hetzelfde. Terwijl sommigen worstelen met misselijkheid en uitputting, kunnen anderen zich overal goed voelen en aanzienlijk minder symptomen van hun eigen zwangerschap voelen.
Mocht blijken dat je ondanks meerdere zwangerschapsverschijnselen toch niet zwanger bent, dan kan dat zijn omdat de volgende menstruatie meer opvalt dan normaal. Als je een kindje wilt, zijn er verschillende manieren en mogelijkheden om de bevruchting te ondersteunen en de wens om kinderen krijgen om het waar te maken. Meer info hierover kan je hier lezen.
Mama worden met Supradyn® Prenatal
Tijdens de zwangerschap is een geschikte inname van micronutriënten belangrijk omdat het de optimale basis voor de ontwikkeling van het kind is op korte en lange termijn.
- Liever geen 2 capsules? Supradyn® Prenatal, slechts 1 capsule per dag met omega-3 en Metafolin®
- Gedurende de volledige periode vanaf de kinderwens tot en met de borstvoeding
- Liever geen nasmaak van vis? Supradyn® Prenatal zonder nasmaak van vis en met Omega-3
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland