Checklist
Dieet: hier moet je op letten
- Eet gezond en gevarieerd
Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en vers fruit helpt je om in vorm te komen voor de start van het gezin. Een aanstaande vader hoort net zo voedzaam en gevarieerd te eten als een aanstaande mama.
- Vul de voeding aan met speciale micronutriëntencomplexen zoals Supradyn Prenatal
De eerste zes tot acht weken na de conceptie zijn vooral cruciaal voor de ontwikkeling van de baby. Je lichaam heeft al een verhoogde behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen. Op dit moment weten echter veel vrouwen niet eens dat ze zwanger zijn. Daarnaast kan het enige tijd duren voordat de verhoogde voedingsbehoefte is bereikt die je lichaam nodig heeft om optimaal voor jou en je baby te zorgen. Daarom moet je ten minste een maand voordat je probeert zwanger te worden beginnen met het innemen van een voedingssupplement met foliumzuur, zoals Supradyn® Prenatal. Het gebruik van Supradyn® Prenatal kan de gezonde ontwikkeling van je baby helpen ondersteunen1.
1 DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van ogen en hersenen bij de foetus. Gunstig effect bij dagelijkse inname van 200 mg DHA bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg DHA en EPA voor Volwassenen.
- Voor mannen: zorg via voldoende voedingsstoffen voor een goede spermakwaliteit.
Ook mannen kunnen via hun voeding bijdragen aan een succesvolle conceptie en een gezonde zwangerschap. Want als een koppel zwanger wil worden, speelt ook de gezondheid van de man een grote rol. Spermavorming en DNA-synthese zijn een continu proces in het mannelijk lichaam dat voldoende voedingsstoffen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Met een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet kan je bijdragen aan de conceptie en de basis leggen voor de gezondheid van je kind. Zink en selenium zijn bijvoorbeeld belangrijke voedingsstoffen voor de ondersteuning van een normale vruchtbaarheid en spermavorming.
Lifestyle: belangrijke punten voor een succesvolle zwangerschap
- Houd rekening met leeftijd voor optimale vruchtbaarheid
Houd er bij het plannen van je gezin rekening mee dat de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen afneemt met de leeftijd. Je kan hierover ook met je gynaecoloog of uroloog praten.
- Zorg voor een gezond gewicht
Je hebt de meeste kans op een succesvolle conceptie als beide partners een gezond lichaamsgewicht hebben. Streef dus naar een BMI tussen 19 en 25. Als je ondergewicht of overgewicht hebt, overleg dan met je arts over maatregelen die je kan nemen om het ideale gewicht voor je zwangerschapsplanning te bereiken.
- Zich onthouden van sigaretten en alcohol
Voor een gezonde ontwikkeling van de baby is het het veiligst als vrouwen stoppen met roken en alcohol vermijden in aanloop naar een mogelijke bevruchting. Hetzelfde geldt voor zwangerschap en borstvoeding. Mannen bevorderen ook de gezondheid van hun sperma en dus van de baby door te stoppen met roken en het alcoholgebruik te verminderen.
- Beperk de consumptie van cafeïne
Als je zwanger wilt worden, probeer dan je cafeïneconsumptie te beperken tot 200mg, wat gelijkstaat aan 2 kopjes per dag. Mannen moeten ook overmatige consumptie van cafeïne vermijden.
- Stress verminderen
Stress kan zowel je relatie als je vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Zorg dus voor voldoende rust en ontspanning. Probeer indien nodig yoga, meditatie of autogene training.
- In beweging blijven
Een actieve levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging is een goede voorwaarde voor het toekomstige gezinsleven. Zo kom je in shape en verstevigen gezamenlijke oefeningen ook nog eens je relatie.
- Bepaal de eisprong
De periode waarin je ovuleert, is het beste tijdvenster voor conceptie. Een vruchtbaarheidskalender of speciale ovulatietesten van de apotheek helpen je dit te bepalen. Raadpleeg je arts voor advies over hoe je dit moet doen. Meer info kan je ook hier lezen.
- Gebruik de vruchtbare dagen
Bevruchting is slechts mogelijk gedurende ongeveer 12 tot 24 uur op het moment van de eisprong. Aangezien sperma echter meerdere dagen kan overleven, begint de ideale tijd voor conceptie vier dagen vóór de eisprong en eindigt ongeveer twee dagen daarna. Koppels die regelmatig om de dag seks hebben gebruiken de vruchtbare dagen automatisch. Meer info over hoe je je vruchtbare dagen kunt bepalen, lees je hier.
Belangrijke vragen en data voor zwangerschapsplanning
- Maak een afspraak met de gynaecoloog
Als je zwanger wilt worden, bespreek je dit best met je gynaecoloog. Hij/zij zal je informeren en adviseren over noodzakelijke onderzoeken, medicijnen of voedingssupplementen die je wel of niet moet nemen, noodzakelijke vaccinaties, het stoppen of verwijderen van anticonceptiva en het bepalen van de vruchtbare dagen. Je partner kan best ook naar de dokter gaan om erachter te komen hoe hij/zij de zwangerschapsplanning kan ondersteunen. Je kan ook een gezamenlijke consultatie met je gynaecoloog regelen.
- Laat je tanden nakijken
Veel medische ingrepen zijn onmogelijk of aanzienlijk pijnlijker tijdens de zwangerschap. Ga daarom voorafgaand aan je zwangerschapsplanning naar de tandarts en zorg ervoor dat je tandvlees en tanden in goede conditie zijn en dat er geen grote behandelingen nodig zijn.
- Controleer je verzekering
Als je gebruik wilt maken van speciale verzekeringen voor zwangerschap en bevalling, controleer dan of je polis deze onkosten dekt. Sluit eventueel tijdig een aanvullende verzekering af.
- Maak duidelijk wat je professionele rechten en mogelijkheden zijn bij zwangerschap
Bedenk tijdig hoe je de zorg voor je kind en je baan kunt combineren. Lees meer over juridische claims voor een professionele pauze in verband met gezinsplanning. Dit zijn bijvoorbeeld zwangerschapsverlof of ouderschapsverlof. Steeds meer mannen maken gebruik van de mogelijkheid van ouderschapsverlof, bespreek dit in een vroeg stadium en maak duidelijk hoe de juridische claims te rijmen zijn met je baan.
- Financiële planning
In België kan heb je recht op een basisbedrag na de geboorte van je kindje of na adoptie en het groeipakket (de vroegere kinderbijslag). Het groeipakket is er om gezinnen te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen en bestaat uit gezinsbijdragen en andere financiële tegemoetkomingen (zoals bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag, schoolbonus, etc.). Dit is volledig op maat van de gezinssituatie.
- En tenslotte
Veel succes met je kinderwens! Onthoud altijd om plezier te hebben en te genieten van deze spannende tijd. Een unieke en fantastische reis ligt voor je.
Kinderwens met Supradyn® Prenatal
Tijdens de kinderwens is het belangrijk om een prenatale multivitamine te nemen omdat het gemiddeld 1-2 maanden neemt om reserves op te bouwen en het adequaat niveau van micronutriënten te bereiken.
- 94% zou Supradyn® Prenatal kopen na het testen1
- Doeltreffendheid klinisch bewezen
- Aanbevolen door 100% van de mama’s1
- Complete formule: 11 vitamines, 6 mineralen, foliumzuur & omega-3
1. De Roze Doos Survey. N=18 belgian pregnant women, March 2023
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland