Checklist: wat na de bevalling?
De baby is er eindelijk: je zou graag tijd alleen met het kleintje doorbrengen, maar er zijn ook veel praktische dingen te regelen. Een aantal dingen die je niet mag vergeten na de geboorte:
- Afwerking van het doopsuiker en de geboortekaartjes versturen
- Aangifte van je baby
De kennisgeving: de eerste werkdag na de bevalling moet deze schriftelijk of mondeling gebeuren. Maar dit is niet de verantwoordelijkheid van de ouders. Ofwel licht het ziekenhuis een ambtenaar van de Burgerlijke Stand in, als je bent bevallen in een kraamkliniek. Ofwel is de arts, vroedvrouw of een andere persoon die aanwezig was bij de bevalling (niet in het ziekenhuis) hiervoor verantwoordelijk.
De aangifte bij de gemeente: binnen de 15 dagen na de geboorte geeft één – of beide – ouder(s) de geboorte aan bij de Burgerlijke Stand van de geboorteplaats. Dit doe je door middel van een attest dat je ontvangt van de arts of vroedvrouw. Neem je medisch geboorteattest, identiteitskaart en trouwboekje of akte van erkenning (indien van toepassing) mee.
Je ontvangt dan uittreksels van de geboorteakte die je kan gebruiken om bijvoorbeeld je kind in te schrijven bij het ziekenfonds, het Groeipakket (kinderbijslag) aan te vragen, eventueel een geboortepremie te ontvangen of te bezorgen aan de ambassade bij het land van herkomst (als de partner niet de Belgische nationaliteit heeft).
Bron: https://www.kindengezin.be/nl/thema/zwangerschap-en-geboorte/na-de-geboorte/administratie-na-de-geboorte
- Je kindje inschrijven voor het startbedrag
Dit is een éénmalig bedrag dat je ontvangt na geboorte of adoptie. Je kan dit tussen 4 maanden vóór de geboortedatum en 5 jaar na de geboorte aanvragen. Ook voor een kindje dat wordt stilgeboren na 6 maanden zwangerschap kan je dit aanvragen.
- Je kindje inschrijven voor het Groeipakket (vroegere kinderbijslag)
Het Groeipakket is er om gezinnen te ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen en bestaat uit gezinsbijdragen en andere financiële tegemoetkomingen (zoals bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag, schoolbonus, etc.). Dit is volledig op maat van de gezinssituatie.
Bron: https://www.kindengezin.be/nl/thema/zwangerschap-en-geboorte/voorbereiden-op-de-geboorte/financiele-aspect-van-zwangerschap-en
- Je kindje aansluiten bij het ziekenfonds (de mutualiteit)
Dit doe je best zo snel mogelijk. Hiervoor heb je het uittreksel van de geboorteakte nodig.
- Hospitalisatieverzekering
Je dient je verzekeraar op de hoogte te brengen als je een hospitalisatieverzekering hebt en je je kindje hierbij wilt aansluiten.
- Kind ten laste nemen
Heb je één of meerdere personen ten laste? Dan geniet je van een belastingvoordeel: een groter deel van je inkomen wordt niet belast.
- Melding van geboorte bij de werkgever
- Melding van geboorte bij de kinderopvang
- Het geboorteverlof van de partner aanvragen
Bron: https://www.kindengezin.be/sites/default/files/2021-05/Checklist%20na%20de%20geboorte.pdf
- Voldoende vitamines en mineralen consumeren
Vrouwen na de bevalling en mama’s die borstvoeding geven, hebben een verhoogde behoefte aan vitamines en andere voedingsstoffen. Zorg daarom voor een gezond en uitgebalanceerd dieet. Voedingssupplementen kunnen nu ook nuttig zijn. Vooral jodium is belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby. Als je voldoende jodium hebt, krijgt het kindje voldoende van dit mineraal uit de moedermelk. Het omega-3 vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) speelt ook een rol bij baby's, omdat het de normale ontwikkeling van de hersenen en ogen van de zuigeling ondersteunt1. Kies daarom voor een voedingssupplement met jodium en DHA, zoals Supradyn® Prenatal.
1DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van ogen en hersenen bij de foetus. Gunstig effect bij dagelijkse inname van 200 mg DHA bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg DHA en EPA voor Volwassenen
- Maak een afspraak voor nazorg met je arts of vroedvrouw
Ongeveer zes weken na de bevalling boek je best een afspraak voor een postnataal onderzoek. Dit kan bij de vroedvrouw of de arts die de zwangerschap en bevalling begeleidde. Hierbij wordt de algemene gezondheidstoestand van de mama onderzocht door middel van een vaginaal onderzoek en een evaluatie van de periode na de bevalling. Bespreek hier ook eventuele vragen die je hebt over ongemakken, anticonceptie, seksualiteit, maandstonden, postnatale kine…
- Maak (eventueel) een afspraak voor postnatale kine
Dit kan je lichaam helpen te herstellen. De kinesitherapeut kan dan het perineum en de buikspieren controleren, zitten deze terug op hun plaats? Je kan hier ook terecht met eventuele klachten van rugpijn, bekkenpijn…
Bron: https://www.kindengezin.be/nl/thema/zwangerschap-en-geboorte/na-de-geboorte/postnataal-onderzoek-en-ongemakken
- Denk aan anticonceptie
Hoewel borstvoeding de activiteit van de eierstokken remt, is het geen effectieve anticonceptiemethode. Veel vrouwen die borstvoeding geven, schuwen echter de anticonceptiepil. Vraag je arts of vroedvrouw die de bevalling begeleidde advies over welke anticonceptiemethode voor jou geschikt is. Zo kan je genieten van je samenzijn zonder een broer of zus aan te kondigen.
Mama zijn met Supradyn® Prenatal
Tijdens de borstvoedingsperiode is een geschikte inname van micronutriënten belangrijk omdat het de optimale basis voor de ontwikkeling van het kind is op korte en lange termijn.
- Liever geen 2 capsules? Supradyn® Prenatal, slechts 1 capsule per dag met omega-3 en Metafolin®
- Gedurende de volledige periode vanaf de kinderwens tot en met de borstvoeding
- Liever geen nasmaak van vis? Supradyn® Prenatal zonder nasmaak van vis en met Omega-3
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland