Wat zijn je caloriebehoeften?
Wanneer we spreken over onze "energie- of caloriebehoeften", hebben we het over onze voedingsbehoeften om energie op te doen en de dag vol energie aan te kunnen! Net zoals een motor brandstof nodig heeft, heeft ons lichaam voeding nodig om correct te functioneren. Wat zijn onze caloriebehoeften? Hoe kunnen we een dieet aannemen dat hieraan voldoet? Hier zijn onze antwoorden!
Caloriebehoeften: waar hebben we het over?
De referentiepunten voor energiebehoeften worden uitgedrukt in calorieën of kilocalorieën. Onze caloriebehoeften komen overeen met de energie die ons lichaam nodig heeft om normaal te functioneren. Maar wat bedoelen we met 'normaal functioneren'? Ten eerste moet het lichaam in staat zijn om zijn vitale functies te vervullen: ademhaling, spijsvertering, temperatuurregulatie. De energie-inname moet ook voldoende zijn zodat het lichaam onze energie-uitgaven kan dekken, wat wil zeggen de energie die wordt verbruikt tijdens werk, lichaamsbeweging, enz.
Hoewel er richtlijnen zijn om de energiebehoeften van een kind of een volwassene in te schatten, zijn de behoeften eigenlijk specifiek voor elk individu. Ze variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht, dagelijkse lichamelijke activiteit en de snelheid van het metabolisme.
Om aan onze caloriebehoeften te voldoen, heeft ons lichaam voedingsstoffen nodig: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Om de batterijen op te laden, moeten we daarom een gevarieerd en evenwichtig dieet aannemen!
Caloriebehoeften bij volwassenen
Vraag je je af wat je caloriebehoeften zijn? Hieronder zijn enkele richtlijnen.
- Voor een volwassene van 20 tot 40 jaar: 2.200 kcal voor een vrouw, 2.700 kcal voor een man.
- Voor een volwassene van 40 tot 60 jaar: 2.000 kcal voor een vrouw, 2.500 kcal voor een man.
Deze cijfers zijn een gemiddelde richtlijn, die variëren afhankelijk van het activiteitenniveau van het individu. Bijvoorbeeld, voor een sedentaire man tussen 20 en 30 jaar wordt een inname van 2.500 kcal aanbevolen. Als hij weinig actief is, wordt dit verhoogd naar 2.700 kcal, en als hij actief is, naar 3.000 kcal.
Caloriebehoeften bij kinderen
Bij kinderen veranderen de caloriebehoeften sterk gedurende hun groei.
- Een 3-jarig kind heeft een dagelijkse energiebehoefte van 90 kcal/kg;
- Een 5-jarig kind heeft een behoefte van 1.500 tot 1.800 kcal per dag;
- Een 10-jarig kind heeft een behoefte van 1.800 tot 2.200 kcal per dag.
Tijdens de puberjaren stijgen deze behoeften als gevolg van de groei en worden ze equivalent aan die van een zeer actieve volwassene (2.200 tot 3.000 kcal per dag).
Menu's om energie op te doen
Als het aantal kilocalorieën een beetje vaag voor je lijken, laten we dan kijken naar twee dagelijkse menu's: een "licht" menu, ideaal voor minder actieve mensen, en een uitgebreider menu voor een actieve tot zeer actieve volwassene. Deze menu's worden als voorbeeld gegeven en moeten natuurlijk worden aangepast aan de voedingsbehoeften en smaken van elk individu.
Licht menu 1500 kcal
- Ontbijt: groene thee, havermout met magere melk, één eetlepel chiazaad en wat vers fruit = 400 kcal
- Lunch: gegrilde kip (100g), quinoa salade met gemengde groenten en een appel = 500 kcal
- Snack: een portie rauwe wortels of selderij met hummusdip = 150 kcal
- Diner: geroosterde zalm (150g), gestoomde broccoli en zilvervliesrijst = 450 kcal
Gemiddeld menu voor een actieve volwassene 2700 kcal
- Ontbijt: glas magere melk, een ometlet met spinazie, champignons en feta, één volkoren boterham en een banaan = 600 kcal
- Tussendoortje: ongeveer 30g ongezouten noten en een appel = 350kcal
- Lunch: volkoren wraps met gegrilde kip (150g), geroosterde groenten en hummus = 800kcal
- Snack: griekse yoghurt met honing en een handvol bessen = 200 kcal
- Diner: Zalmfilet (200g) met gepofte zoete aardappel en een mix van geroosterde groenten (zoals bloemkool, wortelen en broccoli) = 750 kcal
Heb je ondanks een gevarieerd en evenwichtig dieet toch moeite om energie op te doen? Om je door bijzonder drukke periodes heen te helpen, kan je vertrouwen op voedingssupplementen.
Supradyn®Energy is een uniek assortiment van voedingssupplementen, speciaal ontworpen voor bij vermoeidheid2 die gedurende een kuur van 30 dagen ingenomen moet worden. Het is hooggedoseerd in vitamine B en C en wetenschappelijk bewezen om je mentale1 en fysieke2 energie te ondersteunen.
VOEDINGSSUPPLEMENT
1. Vitamines B1, C, magnesium en zink dragen bij aan het behoud van een normale mentale functie.
2. Vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en C ondersteunen het energiemetabolisme.