Verloop van de zwangerschap
280 spannende dagen, 40 unieke weken - het verloop van de zwangerschap toont het hele spectrum van het wonder van het mama worden. Lees hieronder meer en geniet van je tijd als aanstaande mama!
1e trimester – het avontuur begint stiekem
De zwangerschapstest bevestigt wat de instincten van de aanstaande mama al lang hebben gemeld. In de vierde week van de zwangerschap betekent de “+” op het stokje van de zwangerschapstest dat het HCG-hormoon al aan het werk is. Het zorgt ervoor dat er geen eitjes meer rijpen en dat de baarmoeder zich ontwikkelt tot de optimale omgeving voor het kleintje. Terwijl de placenta groeit, heeft de kleine embryo ook ongeveer de grootte van een maanzaadje bereikt. Het lijkt misschien klein, maar het herbergt het hele wonder van het leven. In drie delen wordt al ijverig gewerkt aan de ontwikkeling van alle organen.
Spannende hoogtepunten in het eerste trimester
- Baby's eerste hartslagen in de tweede maand van de zwangerschap (160-180 per minuut)
- Het eerste bezoek als aanstaande mama aan een verloskundige en/of gynaecoloog
- Eerste kennismaking tijdens het eerste echo-onderzoek
- Baby's eerste bewegingen, die je weliswaar nog niet voelt
- Complete anatomie van het kleine mensje tot aan de kleinste tandjes
Op het einde van het 1e trimester van je zwangerschap heb je als aanstaande moeder niet al te veel fysieke veranderingen ervaren. Je bent waarschijnlijk niet gespaard gebleven van ochtendmisselijkheid, de zeer regelmatige aandrang om te plassen en je bent misschien al wat aangekomen. Je baby heeft echter een echt record bereikt: na ongeveer 12-13 weken meet het embryo al ongeveer vijf centimeter van kop tot teen en weegt ongeveer 14 gram.
De gulden middenweg - het 2e trimester
Vanaf nu begint de snelle groei van je kind, die medisch gezien een “foetus” wordt genoemd. Bij beginnende mama’s kan de babybuik meestal nog in normale kleding worden "verpakt". De vervelende eerste symptomen zoals misselijkheid en trekkende pijn op de borst zijn verdwenen. De stabiele fase in de loop van de zwangerschap begint. De grootte van je buik hindert (nog) niet, en de voor altijd bepalende ervaring van de eerste kinderbewegingen belooft puur geluk. Ook de aanstaande vader kan nu voor het eerst zijn kind voelen. Begin nu met de huidverzorging van je groeiende buik, b.v. met hoogwaardige olie, om striemen te vermijden. Eet evenwichtig, want je kind eet met je mee!
Hoogtepunten van het tweede trimester:
- De baby traint zijn spieren, grijpreflexen
- De vorming van zijn onmiskenbare vingerafdruk
- Indien gewenst kan het geslacht van het kind worden gedetecteerd door middel van een echografie
- Eerste merkbare kinderbewegingen
- De baby reageert hoorbaar op externe prikkels zoals geluiden, stemmen en temperatuur
- De waak- en slaappatronen van het kind ontwikkelen zich
- Profiteer van de stilte voor de storm
Dit tweede trimester wordt gekenmerkt door minimale belasting van de moeder en stabiele omstandigheden in de loop van de zwangerschap. Dit is het ideale moment voor uitgebreid babyshoppen en een laatste, lange en ontspannende vakantie met je partner. Vertrouwde activiteiten zoals sporten zijn nog steeds toegestaan (in overleg met de arts). Vul je beweegprogramma aan met speciale zwangerschapsoefeningen. Dit is vooral leuk in groep en maakt informatieve uitwisseling mogelijk. Rond de zevende maand meet je baby ongeveer 35 centimeter en weegt hij al meer dan 800 gram. De aanstaande mama zal dan zo'n zeven tot elf kilogram extra meten op de weegschaal. Premature baby's hebben op dit moment al een zeer goede overlevingskans.
3e trimester – de laatste rechte lijn
Jij en je baby zijn al lang een goed geoefend team en als mama voel je wat goed is voor het kleintje. Maar met de toenemende tailleomvang, komen er ook nieuwe klachten. Gebrek aan bewegingsvrijheid, druk op de blaas en eventueel gezwollen benen zijn het gevolg van de extra belasting.
Ademen is gedurende dit derde trimester meestal moeilijk, omdat de maag naar het middenrif duwt. Voor je baby, ondertussen rond de 50 centimeter en 3,6 kilogram, wordt het tegen het einde van de zwangerschap geleidelijk aan krapper in de buik en zijn zijn bewegingen meer merkbaar. In het beste geval weet je al waar en hoe je wilt bevallen.
De eigenaardigheden van het laatste trimester van de zwangerschap:
- Typisch nestbouwinstinct van de moeder voor de geboorte
- Aanzienlijke hersengroei bij de baby
- Het kind proeft en voelt, het regelt zijn eigen lichaamstemperatuur
- Het kind draait het hoofd naar beneden in de geboortepositie
- Laatste echo rond de 30e week
Behoorlijk zwanger
De laatste fase van de zwangerschap vereist dat de mama op haar best presteert, zowel fysiek als mentaal. Ook de aanstaande vader voelt zich steeds meer buitengesloten. De vreugde van het komende geluk wordt afgewisseld met de frustratie van escalerende fysieke proporties, hoop op een gezonde baby met onzekerheid door de subjectieve ervaringen van anderen. Dat vraagt om optimisme en vertrouwen in de kracht van de natuur. Gun jezelf nu veel rust en ontspanning. Besteed aandacht aan je onderbuikgevoel. Instincten zijn nooit meer uitgesproken dan in het moederschap. Ervaar pijnloze contracties en oefenweeën als een belangrijk onderdeel van de zwangerschap.
Mama worden met Supradyn® Prenatal
Tijdens de zwangerschap is een geschikte inname van micronutriënten belangrijk omdat het de optimale basis voor de ontwikkeling van het kind is op korte en lange termijn.
- Liever geen 2 capsules? Supradyn® Prenatal, slechts 1 capsule per dag met omega-3 en Metafolin®
- Gedurende de volledige periode vanaf de kinderwens tot en met de borstvoeding
- Liever geen nasmaak van vis? Supradyn® Prenatal zonder nasmaak van vis en met Omega-3
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland