Checklist: borstvoeding
Gefeliciteerd, je baby is geboren! Nu begint een nieuwe, opwindende tijd in je leven. Terwijl je kind de afgelopen maanden door je bloedbaan werd gevoed, moeten vitale vitamines en mineralen nu van buitenaf worden aangevoerd. Idealiter gebeurt dit via de moedermelk. Zodat borstvoeding echt werkt en jij kunt genieten van de spannende maar ook veeleisende borstvoedingsperiode, hebben we een handige checklist voor je gemaakt.
Borstvoedingsavontuur: met de juiste uitrusting ben je goed voorbereid
- Praktisch en comfortabel: koop 1 à 2 voedingsbeha's
Dankzij speciale openingsclips zijn voedingsbeha's ontzettend praktisch. Zo heb je altijd de mogelijkheid om je baby op een ontspannen en ongecompliceerde manier borstvoeding te geven, zonder dat je de beha helemaal uit moet doen. De voedingsbeha's zijn optimaal afgestemd op de behoeften van mama’s die borstvoeding geven: ze bieden niet alleen een perfecte grip en ondersteuning voor de veranderde borsten, maar de cups bieden ook een extra houder voor het borstkompres, zodat de beha's langer fris en schoon blijven.
- Minimaal 2 borstvoedingsvriendelijke tops
Twee of meer comfortabele voedingstops, zoals blouses, T-shirts met knoopsluiting of vesten, mogen zeker niet ontbreken in je uitrusting. Ze maken het aanleggen snel en gemakkelijk, wat borstvoeding in het openbaar gemakkelijk maakt.
- Verschillende zachte borstkompressen die voorkomen dat je kleding doorweekt raakt
Het is volkomen normaal dat mama’s die borstvoeding geven melk blijven lekken - vooral vlak voor het geven van borstvoeding of na lange pauzes wanneer de borst erg vol is. Borstkompressen zijn hier ideaal om deze druppels op te vangen zonder dat de kleding doorweekt raakt. Er is een grote keuze aan borstkompressen. Ze verschillen vooral in dikte en structuur. Kies hetgene waar je je het prettigst bij voelt.
- Het juiste voedingskussen - voor meer comfort
Voedingskussens zorgen niet alleen voor een comfortabele lig- en slaaphouding tijdens het geven van borstvoeding, maar kunnen ook tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Als je nog geen voedingskussen hebt gehad, is het nu een goed moment om er één aan te schaffen. Het zorgt er niet alleen voor dat je baby het comfortabel en fijn heeft, het ontlast ook je armen tijdens het geven van borstvoeding. Bovendien kan je baby zich er lekker in nestelen als je hem of haar even neerlegt.
- Tepelbeschermer - voor problemen in het begin
Borstvoeding werkt niet altijd meteen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de baby in het begin de borst niet goed vast kan pakken. Zogenaamde tepelhoedjes kunnen het geven van borstvoeding voor jou en je baby gemakkelijker maken.
- Een borstkolf voor alle onvoorziene gebeurtenissen
Het doel van een borstkolf is om overtollige melk uit de borst af te kolven. Dit is vooral gunstig wanneer de borsten erg vol en pijnlijk zijn en de baby mogelijk niet kan drinken. Maar ook als je over het algemeen te veel melk hebt of als je de volgende borstvoedingsmaaltijd aan iemand anders wilt overlaten, kan het gebruik van een borstkolf nuttig zijn. Borstkolven zijn verkrijgbaar in elektrische uitvoeringen of als eenvoudige handpompen. Je kan deze kopen of gewoon huren bij de apotheek.
- 1 à 2 flesjes
Zelfs als je je kindje borstvoeding geeft, moet je altijd een paar flesjes in huis hebben. Als er een fase is waarin je eigen melk niet meer voldoende is voor borstvoeding, heb je toch de mogelijkheid om iets te voeden. Maar ook als je over het algemeen veel of te veel melk hebt, kan je vooraf melk afkolven en bewaren voor een later tijdstip. Opgeslagen moedermelk kan bijvoorbeeld worden gebruikt om jezelf te trakteren op een vrije avond en je partner of een andere vertrouwde persoon de voedingsbeurt te laten doen. Moedermelk doet ook wonderen als toevoeging in de badkuip: het is ideaal voor de verzorging van de tere babyhuid.
- Sterilisator, voor het geval je de flesjes en tepelhoedjes niet elke keer wilt koken
Het staat niet in twijfel dat je borstvoedingshulpmiddelen altijd schoon en gebruiksklaar moeten zijn. In het geval dat je de tepelhoedjes en flesjes niet na elk gebruik wilt koken, is het de moeite waard om een sterilisator aan te schaffen. Zo heb je meer tijd om samen te knuffelen.
- Goede tepelverzorging
Borstvoeding kan één van de mooiste ervaringen in het leven zijn, maar het kan ook gepaard gaan met veel pijn. Het is niet ongebruikelijk dat de tepels pijnlijk en gebarsten worden, omdat de baby bijvoorbeeld niet correct werd aangelegd. Vooral in het begin zijn de tepels erg gevoelig en snel geïrriteerd. Een goede tepelverzorging ondersteunt het genezingsproces en helpt je de pijn te verlichten. Verzorg de tepels met Bepanthen® Baby bijvoorbeeld: het beschermt en verzorgt de tepel en laat de tepelhuid ademen. Bepanthen® Baby kan je gewoon laten zitten bij de volgende voeding. Veeg alleen de overtollige resten voorzichtig weg. Meer info over tepelverzorging kan je hier terugvinden.
- Katoenen babydoek: de praktische alleskunners
Ongeacht of je je baby borstvoeding of de fles geeft, er kan altijd iets misgaan als je hem of haar voedt. Of het nu tijdens het drinken zelf is of het boeren erna. Katoenen babydoeken zijn zeer geschikt om te deppen of als spuugdoekje, maar ze kunnen ook op andere praktische manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld als:
Zonnewering over de kinderwagen
Lichte zomerdeken bij warme temperaturen
Aankleedkussen
Als slabbetje
- Gezonde voeding tijdens het geven van borstvoeding
Een gezonde en evenwichtige voeding tijdens de borstvoeding is van cruciaal belang voor een optimale verzorging van de zuigeling. Zoals eerder vermeld, bevat moedermelk in principe alle belangrijke vitamines en mineralen die de pasgeborene nodig heeft voor zijn verdere ontwikkeling. Een voorwaarde is echter dat de mama zich gezond en evenwichtig voedt. Dit is de enige manier om te zorgen voor een adequate toevoer van voedingsstoffen voor moeder en kind. De voeding kan aangevuld worden met een voedingssupplement zoals Supradyn® Prenatal om de inname van belangrijke vitamines en mineralen te ondersteunen.
- Drink regelmatig
Drink elke dag minstens twee liter water of ongezoete thee. Let bij het kiezen van de thee op mogelijke bijwerkingen en ongewenste effecten: venkelthee of borstvoedingsthee stimuleren bijvoorbeeld de melkproductie, terwijl pepermuntthee deze tegenhoudt.
- Eet regelmatig
Het is het beste om vijf tot zeven kleinere porties per dag te eten. Zo voorkom je zin in eten en tussendoortjes met veel calorieën. Vooral in het begin is het vaak moeilijk om voldoende tijd te vinden om te koken. Kook bijvoorbeeld maaltijden van tevoren en vries ze in om ze later op te warmen. Gebruik de tijd waarin je kleintje slaapt of wanneer ze je directe genegenheid niet nodig hebben en bereid wat gezonde snacks voor tussendoor voor.
- Eet veel fruit en groenten, granen en aardappelen
Het is algemeen bekend dat groenten en fruit veel vitamines bevatten. Om te voorkomen dat ze tijdens het koken verloren gaan, moet je vaak genoeg rauwe groenten gebruiken. Granen, zoals spelt, zijn rijk aan mineralen en hebben een positief effect op het denk- en concentratievermogen, de huid en het haar. Over het algemeen moet je tarwe vermijden omdat het relatief weinig voedingsstoffen bevat.
- Gebruik bij voorkeur vezelrijke volkoren producten
In tegenstelling tot geraffineerde granen bevatten volkorenproducten meer vitamines, waardevolle mineralen en hoogwaardige eiwitten. Ze zijn ook rijk aan vezels, wat de spijsvertering bevordert. De reden is heel eenvoudig: volkorenproducten bevatten al het goede van de graankorrel.
- Pas op met snoep
Omdat het is aangetoond dat snoep ongezond is, maakt die meestal geen deel uit van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Zorg er daarom voor dat je zelden en alleen met mate van zoetigheid geniet.
- Voedingssupplementen ondersteunen een gezond voedingspatroon
Om aan de verhoogde behoefte aan vitamines en voedingsstoffen tijdens de borstvoeding te voldoen, kan het ook nuttig zijn om aanvullende voedingssupplementen te nemen. Het omega-3 vetzuur DHA (docosahexaeenzuur) speelt daarentegen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van hersenen en ogen1.
1DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van ogen en hersenen bij de foetus. Gunstig effect bij dagelijkse inname van 200 mg DHA bovenop de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 mg DHA en EPA voor Volwassenen
Mama zijn met Supradyn® Prenatal
Tijdens de borstvoedingsperiode is een geschikte inname van micronutriënten belangrijk omdat het de optimale basis voor de ontwikkeling van het kind is op korte en lange termijn.
- Liever geen 2 capsules? Supradyn® Prenatal, slechts 1 capsule per dag met omega-3 en Metafolin®
- Gedurende de volledige periode vanaf de kinderwens tot en met de borstvoeding
- Liever geen nasmaak van vis? Supradyn® Prenatal zonder nasmaak van vis en met Omega-3
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland