Concentratieproblemen bij kinderen
Veel kinderen hebben moeite om gefocust en geconcentreerd te blijven. Dit komt natuurlijk vooral omdat het kinderen zijn die vol energie zitten, alles om hen heen willen ontdekken en gemakkelijk afgeleid kunnen worden. Het is moeilijk voor hen om zich gedurende een lange tijd te concentreren op dezelfde taak. Concentreren is saai, vooral als er miljoenen andere dingen in hun hoofd rondspoken. Het is dan ook niet verwonderlijk als je kind moeite heeft om gefocust te blijven. Dit betekent niet noodzakelijk dat er een probleem is. Als je kind echter vaak afgeleid is, vraag je je misschien af wat de oorzaak is en wat je kan doen.
Langdurige concentratie is vermoeiend. Het vraagt vaak veel inspanning van kinderen, en ze slagen er niet altijd in. Dit betekent zeker niet dat ze tekortschieten in intelligentie of motivatie, of dat ze niet geïnteresseerd zijn.
Mogelijke oorzaken van concentratieproblemen bij kinderen
Gebrek aan slaap
Om goed uitgerust te zijn en voldoende energie te hebben voor de hele dag, moeten kinderen tussen de 10 en 12 uur per nacht slapen. Als ze niet genoeg slapen, worden ze sneller afgeleid en maken ze gemakkelijker fouten.
Emotiebeheer, stress en angsten
Sommige situaties in het leven van een kind kunnen angsten en zorgen veroorzaken, wat een negatieve invloed kan hebben op hun concentratievermogen.
Onevenwichtige voeding en onvoldoende water drinken
Als kinderen niet voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgen, functioneren hun hersenen niet goed. Honger kan ook concentratie verstoren. Water is ook zeer belangrijk voor een goede hersenfunctie. Bij onvoldoende vochtinname wordt een aanzienlijke afname van de concentratie waargenomen.
Tips om de concentratie bij kinderen te ondersteunen
Creëer een afleidingsvrije omgeving
Om je kind gefocust te houden, verwijder je alles wat afleiding kan veroorzaken. Zet de tv en radio uit en zorg ervoor dat de tablet en smartphone uit het zicht zijn. Alles wat je kind nodig heeft om te studeren, moet binnen handbereik zijn, zodat het niet hoeft op te staan om het te pakken. Jongere kinderen kunnen ook hun huiswerk aan de keukentafel maken. Op die manier kan je altijd een oogje in het zeil houden en helpen indien nodig. Oudere kinderen kunnen zelfstandig in hun kamer studeren.
Zorg voor een voedzaam dieet
Het is aangetoond dat gezond eten een positieve invloed heeft op het vermogen om raadsels op te lossen. Tot de 'goede' voedingsmiddelen behoren bijvoorbeeld vette vis (zoals zalm), spinazie, eieren, melk en groene bladgroenten die rijk zijn aan vitamine B. Om een voedzaam dieet aan te vullen, kunnen kinderen vanaf 4 jaar extra vitamines krijgen, bijvoorbeeld met Supradyn® Energy Gummies. Deze lekkere gummies, verrijkt met 7 essentiële vitamines, zijn eenvoudig in te nemen zonder water en ondersteunen het geheugen en de concentratie1 van je kind.
Stel een dagelijks schema op en houd je eraan
Het is belangrijk dat je kind weet wat er gebeurt en wanneer. Zo kunnen hun hersenen zich aanpassen aan wanneer ze mogen ontspannen en wanneer ze zich moeten concentreren. Je kind kan bijvoorbeeld beginnen met iets gezonds te eten als het thuiskomt van school, dan wat speeltijd en vervolgens aan zijn huiswerk beginnen.
Verdeel de leerstof in kleine delen
Je kind kan zich overweldigd voelen als het ziet wat het allemaal moet leren. Het kan dan nuttig zijn om de leertijd op te delen in kleinere eenheden, afgewisseld met pauzes. Je kind hoeft bijvoorbeeld niet een heel hoofdstuk in één keer te lezen, maar kan na elke pagina een korte pauze nemen. Zodra een pagina klaar is, zal het gemotiveerd zijn door deze prestatie en zin hebben om door te gaan. Kinderen kunnen zich niet langer dan 15 tot 20 minuten concentreren. Daarna neemt hun aandacht af. Tijdens de pauzes moet je kind de kans krijgen om iets heel anders te doen, zoals stoom afblazen met behulp van een fysieke activiteit. Deze afwisseling tussen lichamelijke en intellectuele activiteit kan heel effectief zijn en je kind helpen om zich op de volgende taak te concentreren.
Ontdek hoe je kind leert
Elk kind is anders. Weten wat het kind helpt om gemakkelijker te leren, kan daarom een positief effect hebben op de aandacht en concentratie. Sommige kinderen hebben bijvoorbeeld eerder een visueel geheugen, anderen auditief. Andere kinderen hebben dan weer praktische oefeningen nodig om dingen goed te begrijpen. Het is dus essentieel om te weten wat het beste bij je kind past. Om ervoor te zorgen dat je kind de informatie goed begrijpt en verwerkt, moet het leren volgens de methode die het beste bij hem/haar past. Dit zal je kind helpen zich te herinneren wat hij/zij heeft geleerd gedurende een langere periode.
Speel concentratiespelletjes
Kinderen leren veel door te spelen. Het spelen van spellen die de hersenen trainen, kan dus een goed idee zijn. Sommige spellen vereisen nadenken, planning of geheugen, zoals kruiswoordraadsels of puzzels.
VOEDINGSSUPPLEMENT
1. De vitamines C, B6 en B12 ondersteunen de normale mentale functies
2. De vitamines A, B6, B12, C en D ondersteunen de natuurlijke weerstand