Hoe werkt een zwangerschapstest?
Als je de eerste onzekere symptomen van zwangerschap hebt opgemerkt, is een zwangerschapstest van de apotheek of drogist een goede methode om thuis zo snel mogelijk meer duidelijkheid te krijgen. Je lichaam begint al een paar dagen nadat de eicel is bevrucht het zwangerschapshormoon HCG aan te maken.
Bij een zwangerschapstest wordt je urine thuis getest op aanwijzingen voor dit hormoon. Hiervoor heb je meestal je ochtendurine nodig, waarmee je een teststrip met speciale enzymen nat maakt. Deze enzymen reageren op het HCG-hormoon. Je zwangerschapstest geeft dit aan met één of meerdere strepen of kleurveranderingen in het controlepaneel. Bij sommige andere producten komt specifiek het woord "zwanger" of een vergelijkbare verwijzing voor.
Deze testprocedure wordt als redelijk veilig beschouwd en is daarom ook een waarschijnlijk teken van zwangerschap. Toch moet je achteraf zeker naar je gynaecoloog gaan, want uit de zwangerschapstest blijkt alleen dat er bevruchting heeft plaatsgevonden. De eicel kan echter ook buiten de baarmoeder innestelen, bijvoorbeeld bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Pas als in de eerste weken bepaalde zwangerschapsverschijnselen zijn vastgesteld, heb je de definitieve zekerheid dat er daadwerkelijk een baby op komst is.
Belangrijk: Wanneer de aanmaak van het HCG-hormoon begint, verschilt van vrouw tot vrouw. Als je de test heel vroeg doet en deze geeft een negatief resultaat, is het heel goed mogelijk dat je nog steeds zwanger bent. In dit geval was de hormoonconcentratie in je urine nog niet voldoende voor de meting. Als de onzekere zwangerschapssymptomen, zoals vermoeidheid, misselijkheid of gemiste menstruatie, aanhouden, is het daarom raadzaam om de test een paar dagen later te herhalen.
Als de test echter een positief resultaat laat zien, is het vrij zeker dat je een kind verwacht. Het foutenpercentage van deze zwangerschapstests is ongeveer één procent. Dit betekent dat gemiddeld slechts één op de 100 tests fout is. Dit foutenpercentage wordt ook meestal veroorzaakt door een onjuiste behandeling. Lees daarom de gebruiksaanwijzing uiterst zorgvuldig door voordat je met de zwangerschapstest begint.
Mama worden met Supradyn® Prenatal
Tijdens de zwangerschap is een geschikte inname van micronutriënten belangrijk omdat het de optimale basis voor de ontwikkeling van het kind is op korte en lange termijn.
- Liever geen 2 capsules? Supradyn® Prenatal, slechts 1 capsule per dag met omega-3 en Metafolin®
- Gedurende de volledige periode vanaf de kinderwens tot en met de borstvoeding
- Liever geen nasmaak van vis? Supradyn® Prenatal zonder nasmaak van vis en met Omega-3
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland