Zwanger worden na anticonceptie: dit moet je weten
Heb je de afgelopen jaren een anticonceptiemiddel zoals bijvoorbeeld de pil, het spiraaltje, de driemaandelijkse injectie, … gebruikt, maar wil je nu een kind? Dan moet je een beetje geduld uitoefenen.
Geduld is het toverwoord
Voor de meeste vrouwen is veilige anticonceptie tegenwoordig een vanzelfsprekendheid om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Als dan de kinderwens wakker wordt, moet er met het gekozen anticonceptiemiddel natuurlijk worden gestopt. Soms gaat het snel totdat er een zwangerschap optreedt na de periode van anticonceptie, maar soms kan het frustrerend lang duren en veel vrouwen vrezen dan dat het niet zal werken.
Meestal is er maar een beetje geduld nodig omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen. Als je na het slikken van de pil zwanger wilt worden, moet je eerst voorbereid zijn op hormonale turbulentie totdat de hormoonspiegel weer op het gebruikelijke niveau is. Hetzelfde geldt voor andere hormonale anticonceptiva zoals het hormoonspiraaltje en de driemaandelijkse injectie. Hiermee geeft de naam al informatie over de werkingsduur: als je na de injectie van drie maanden zwanger wilt worden, moet je wachten tot de drie maanden zijn verstreken voordat je je kinderwens in vervulling kunt laten gaan.
Over het algemeen moet je, wanneer je stopt met hormonale anticonceptiva, je lichaam de tijd geven om de hormoonspiegels in evenwicht te brengen. De consistentie van het baarmoederhalsslijm en het baarmoederslijmvlies zal ook in de loop van een paar weken veranderen. Hoe meer tijd je jezelf gunt voor de bevruchting, hoe beter de omstandigheden zijn voor het innestelen van de eicel als je zwanger wordt na de pil of een ander hormonaal anticonceptiemiddel.
Zwanger na anticonceptie
Kinderwens en zwangerschap na de pil
Zwanger worden na de pil kan enkele weken duren. Gynaecologen adviseren om niet van de ene dag op de andere te stoppen met de pil, maar een gestarte maandstrip op te gebruiken. Hiermee is de maandelijkse cyclus voltooid, wat het risico op intermenstruele bloedingen voorkomt.
De meeste vrouwen ervaren hormonale turbulentie na het stoppen met de pil, omdat het lichaam aanvankelijk de kunstmatig geleverde oestrogenen en progestagenen in de pil mist. Totdat de hormonale balans weer in balans is, kunnen er diverse klachten ontstaan zoals puistjes, haaruitval en hoofdpijn. Het duurt ongeveer vier tot zes weken voordat de laatste kunstmatige hormonen van de anticonceptiepil zijn afgebroken en het lichaam weer in zijn natuurlijke ritme terugkeert.
Biologisch gezien kan je direct zwanger worden nadat je bent gestopt met het innemen van de pil. De kans op een miskraam wordt dan echter sterk vergroot omdat het baarmoederslijmvlies nog niet klaar is om weer een bevruchte eicel te accepteren. Als onderdeel van de anticonceptieve werking van de pil zorgen de progestagenen ervoor dat het slijmvlies extreem dunner wordt en het duurt een paar weken voordat het zijn natuurlijke consistentie terugkrijgt.
Voordat je zwanger wordt na het innemen van de pil, moet je gedurende ongeveer vier weken nadat je bent gestopt met het innemen van de pil andere anticonceptiva, zoals condooms, gebruiken. Dan is je lichaam optimaal klaar voor een nieuw leven en zal je kinderwens hopelijk snel in vervulling gaan.
Zwanger worden na het verwijderen van het spiraaltje
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee verschillende versies van de spiraal. De hormonale spiraal verdunt het slijmvlies van de baarmoeder, zodat er zich geen eicel in kan nestelen. Tegelijkertijd wordt het baarmoederhalsslijm ondoordringbaar en wordt voorkomen dat binnendringend sperma de eicel bereikt. Het is bijna onmogelijk om zwanger te raken met het spiraaltje en in tegenstelling tot de pil handhaaft het de natuurlijke cyclus.
Zwanger worden na het spiraaltje is echter geen probleem: zodra het spiraaltje is verwijderd, is zwangerschap weer mogelijk. In tegenstelling tot de pil veroorzaakt het verwijderen geen grote hormonale schommelingen, omdat de hormonale balans van het lichaam veel minder wordt beïnvloed door het spiraaltje. Je kunt dus verwachten dat je na het spiraaltje snel zwanger zult worden volgens je leeftijd.
Het koperspiraaltje is geen hormonaal anticonceptiemiddel. Het geeft een kleine hoeveelheid koper af, die ook het baarmoederslijmvlies en baarmoederhalsslijm aantast. Net als bij het hormoonspiraaltje is zwanger worden na het koperspiraaltje in principe geen probleem.
Over het algemeen is het raadzaam om na het spiraaltje een week of twee te wachten voordat u probeert zwanger te worden. Gedurende deze tijd kan het baarmoederslijmvlies weer zijn gebruikelijke dikke consistentie ontwikkelen en is dan klaar om een eicel te accepteren.
Zwanger na de injectie van drie maanden
Als je na de injectie van drie maanden zwanger wilt worden, is het duidelijk dat je moet wachten tot de drie maanden voorbij zijn. Het hormoon progestageen wordt met de spuit in het lichaam geïnjecteerd, zodat het baarmoederslijmvlies dunner wordt zodat er zich geen eicel kan innestelen. Ook wordt het baarmoederhalsslijm dikker waardoor sperma niet meer kan binnendringen.
Hoewel veel vrouwen de voorkeur geven aan deze methode omdat ze zich maar om de drie maanden zorgen hoeven te maken over anticonceptie, is er geen manier om tussendoor te stoppen met het gebruik ervan. Je moet er ook rekening mee houden dat je na de injectie van drie maanden niet snel zwanger zult worden: Door de hoge dosering van het hormoon kan het enkele maanden duren voordat je vruchtbaarheid weer normaal is en het baarmoederslijmvlies klaar is voor een eicel.
Besluit
Van de hormonale anticonceptiva is de gemakkelijkste manier om zwanger te worden na het hormonale spiraaltje. Daarnaast kun je over het algemeen makkelijk zwanger worden na de pil, al moet je je lichaam wel wat meer tijd geven om je hormonenbalans weer in evenwicht te krijgen. Het duurt het langst na het stoppen van de injectie van drie maanden. Gebruik dit alleen als je er zeker van bent dat je de komende maanden geen kinderen wilt.
Kinderwens met Supradyn® Prenatal
Tijdens de kinderwens is het belangrijk om een prenatale multivitamine te nemen omdat het gemiddeld 1-2 maanden neemt om reserves op te bouwen en het adequaat niveau van micronutriënten te bereiken.
- 94% zou Supradyn® Prenatal kopen na het testen1
- Doeltreffendheid klinisch bewezen
- Aanbevolen door 100% van de mama’s1
- Complete formule: 11 vitamines, 6 mineralen, foliumzuur & omega-3
1. De Roze Doos Survey. N=18 belgian pregnant women, March 2023
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland