Hoe omgaan met stress?
Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, wanneer het lichaam wordt geconfronteerd met moeilijkheden of problemen. Stress wordt beschouwd als een normaal onderdeel van het leven.
Stress symptomen
Het is belangrijk om de signalen van stress te herkennen, zodat je tijdig actie kunt ondernemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van stress:
• Lichamelijke klachten: zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn
• Emotionele veranderingen: kunnen zich manifesteren als angst, prikkelbaarheid en neerslachtigheid
• Gedragsveranderingen: zoals slaapproblemen, eetgewoonten en verminderde concentratie
• Cognitieve symptomen: omvatten overmatig piekeren en besluiteloosheid
Als deze symptomen regelmatig optreden, is het essentieel om ze serieus te nemen en ondersteuning te zoeken. Hieronder kan je professioneel advies vinden bij symptomen van stress.
Wat is stressmanagement?
Stressmanagement is een reeks strategieën die je helpen omgaan met uitdagingen en moeilijkheden in het leven. Door deze strategieën te integreren in je levensstijl, kan je een evenwichtiger en gezonder leven leiden. Stressmanagementtechnieken omvatten strategieën die stress zowel fysiek als psychologisch aanpakken, waarbij weerstand en aanpassingsvermogen worden ontwikkeld. Dus, hoe om te gaan met stress? Stressmanagement kan je uitvoeren in 4 stappen:
• Eerste stap: De eerste stap van stressmanagement is het elimineren van de situatie die de stress veroorzaakt. Als het mogelijk is om de omgeving te veranderen waarin je je bevindt, kan de stress volledig verwijderd worden.
• Tweede stap: Je kan niet alles in je leven onder controle houden. In situaties die je niet kunt veranderen of controleren, is de tweede stap aanvaarding. Door gebeurtenissen te accepteren en een positieve houding aan te nemen, is het gemakkelijker om met stress om te gaan. In dit geval moet je accepteren dat je in een stressvolle werkomgeving werkt en moet je methoden zoeken om de stress te minimaliseren. Je kan maatregelen nemen om je werklast te verminderen of korte pauzes te nemen en stress proberen te beheersen door ademhalingstechnieken toe te passen.
• Derde stap: Controle proberen te houden over situaties die niet kunnen worden veranderd, kan na verloop van tijd ook stressvol zijn. Je moet proberen los te laten zodat je mentaal en spiritueel kan ontspannen. Het leren loslaten en negeren van gebeurtenissen die je stress bezorgen, kan het risico op stress verminderen.
• Vierde stap: Je kan stress beheersen door je levensstijl te veranderen, bijvoorbeeld door gezond te eten, te sporten en ontspanningstechnieken toe te passen die het risico op stress verminderen.
Wat kan je doen om stress te bestrijden?
Bijna iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven met stress worden geconfronteerd. Als je stress je gezondheid, je rust en je levenskwaliteit beïnvloedt, kan het noodzakelijk zijn om te leren hoe stress zo vroeg mogelijk onder controle te houden. Kleine veranderingen in je levensstijl om met stress om te gaan, kunnen helpen. Wat kan je doen om je stress te verminderen?
Gezond dieet volgen
Een geschikt en evenwichtig dieet draagt bij aan het behoud van je algmene gezondheid en ondersteunt je lichaam zowel mentaal als psychologisch. Je kan suiker en voedingsmiddelen met toegevoegde suikers zoveel mogelijk vermijden, evenals bewerkte voedingsmiddelen. Je kan de strijd tegen stress vergemakkelijken door een dieet te volgen dat rijk is aan verse groenten en fruit en vis die omega-3 bevat. Om je evenwichtige dieet aan te vullen, kan je ook bij mentale vermoeidheid1 in stress-situaties een multivitamine nemen, zoals Supradyn®Energy.
Bovendien kan het stoppen met schadelijke gewoontes zoals roken en alcohol drinken ook helpen bij het omgaan met stress.
Sporten
Regelmatig sporten kan doeltreffend zijn om stress te verminderen. Je kan proberen om er een levensstijl van te maken. Bekijk hier meer tips over succesvol sporten.
Je hoeft niet per se naar de fitness te gaan om te sporten; zelfs bij mooi weer naar buiten gaan en frisse lucht nemen of een korte wandeling op kantoor kan je helpen ontspannen in stressvolle situaties.
Een pauze nemen
Gedurende de dag kan je de tijd nemen om te ontspannen. Je kan proberen je verantwoordelijkheden tegenover jezelf en anderen in evenwicht te brengen. Je kan je stress verminderen door je eigen behoeften te prioriteren en tijd te besteden aan dingen die je echt leuk vindt om te doen.
Bewustwording
Je kan voorkomen dat stress een probleem wordt door oefeningen te doen die fysieke en mentale activiteiten omvatten, zoals yoga, tai-chi, mindfulness-meditaties en pilates.
Kwalitatieve slaap
Onder invloed van stress kunnen mensen moeite hebben met slapen of, omgekeerd, kan slapeloosheid stress bij de persoon veroorzaken. Je kan de gewoonte ontwikkelen om op bepaalde tijdstippen naar bed te gaan en op te staan. Organiseer je slaapomgeving, gebruik geen technologische apparaten voordat je gaat slapen en vermijd gecafeïneerde dranken minstens 5 tot 6 uur voor het slapengaan.
Wees niet te streng voor jezelf
Misschien heb je een slechte dag op het werk gehad, heb je vastgezeten in het verkeer, al deze dingen kunnen iedereen overkomen en misschien heb je de situatie niet goed kunnen beheersen. Laat het idee los dat je ontoereikend bent, wees niet te hard voor jezelf in moeilijke situaties. Wees vriendelijk voor jezelf.
VOEDINGSSUPPLEMENT
1. De vitamines B1, C, magnesium en zink helpen een normale mentale functie te behouden.
2. De vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12 en C ondersteunen het energiemetabolisme.