Alcohol en sigaretten
Waarom kinderwens, alcohol en sigaretten niet goed samengaan...
Als je kinderen wilt, kun je stimulerende middelen zoals alcohol en tabak beter vermijden. De verontreinigende stoffen kunnen de vruchtbaarheid lang voor de zwangerschap negatief beïnvloeden. Het is al lang bekend dat je in het belang van het kind alcohol en tabak moet vermijden tijdens de zwangerschap. Maar het is raadzaam om af te zien van alcohol en te stoppen met roken als je van plan bent om kinderen te krijgen. En hier zijn een aantal goede redenen voor.
Het is aangetoond dat alcohol een negatief effect heeft op de vrouwelijke vruchtbaarheid. Bij vrouwen verstoort het de hormonale balans en kan het de rijping van de eicel vertragen. Sommige vrouwen ervaren zelfs verstoringen in hun maandelijkse cyclus. Uit een Deens onderzoek met meer dan 7.000 deelnemers bleek dat vrouwen ouder dan 30 jaar hun kansen om zwanger te worden met de helft verminderen als ze meer dan zeven alcoholische dranken per week consumeren. Een soortgelijk onderzoek wees uit dat vrouwen die minder dan vijf alcoholische eenheden per week consumeerden, twee keer zoveel kans hadden om zwanger te worden als vrouwen die meer dronken.
Waarom alcohol een negatieve invloed heeft op de kinderwens is nog niet duidelijk, maar onderzoekers vermoeden dat alcohol het zogenaamde corpus luteum verzwakt. Dit ontwikkelt zich uit de follikel (blaasje) die overblijft na de eisprong wanneer het eicel is vrijgegeven. Het vormt dan het geslachtshormoon progesteron, waardoor de vrouw ontvankelijker is om zwanger te worden. Als het corpus luteum verzwakt is door de cytotoxische alcohol, kan het niet meer voldoende progesteron produceren. Dit maakt het voor de vrouw moeilijker om zwanger te worden.
Drink geen alcohol als je kinderen wilt
Er zijn natuurlijk nog andere goede redenen om geen alcohol te drinken als je kinderen wilt: het lichaam heeft ongeveer drie maanden nodig om de alcohol volledig af te breken. Als je alcohol pas volledig opgeeft als je reeds zwanger bent, heeft de nog kleine foetus mogelijks de eerste verontreinigende stoffen al opgenomen. Deze kunnen de groei van de baby vertragen en later leiden tot gedragsstoornissen, hyperactiviteit en leerproblemen.
Houd er ook rekening mee dat het een paar weken kan duren voordat je merkt dat je zwanger bent door de menstruatie te missen. Daarom moet je alcohol niet pas opgeven als je al zwanger bent, maar zodra je kinderen wilt krijgen en je stopt met het gebruik van anticonceptie.
Alcoholgebruik kan ook een rol kan spelen bij de onvervulde kinderwens van een man. De kwaliteit van het sperma is meestal lager dan bij mannen die geen alcohol drinken, en de mobiliteit van het sperma is duidelijk minder uitgesproken. Hierdoor is het moeilijker om de eicel te bereiken en met succes te bevruchten.
Alcoholgebruik - bij mannen zelfs meer dan bij vrouwen - heeft over het algemeen een negatief effect op het libido. Het is net zo nuttig voor mannen als voor vrouwen om geen alcohol te drinken als ze kinderen willen.
De kinderwens en roken
Naast alcohol is nicotine minstens even schadelijk voor de gezondheid. Ook hier moet je niet stoppen met roken als je zwanger bent, maar juist als je probeert zwanger te worden. De volgende redenen tonen dit aan:
- Rokers wachten twee keer zo lang op de vervulling van hun kinderwens als niet-rokers
- Zwaar roken kan de eisprong voorkomen
- Rokende vrouwen produceren tijdens hormonale behandelingen slechts 45% van de eicellen in vergelijking met niet-rokende vrouwen
- De gifstoffen blijven lang in het lichaam en kunnen het kind schaden, zelfs als je stopt met roken als je zwanger wordt.
Nicotineconsumptie heeft ook verschillende negatieve gevolgen voor mannen: ze produceren over het algemeen minder sperma en het aanwezige sperma wordt vaker aangetast door genetische schade. In een onderzoek werden verhoogde niveaus van verontreinigende stoffen, waaronder lood en cadmium, gevonden in de spermavloeistof van rokers. Tot slot kan nicotine leiden tot stoornissen in de bloedsomloop, die op hun beurt leiden tot een verminderde erectiele functie.
Als beide ouders stoppen met roken terwijl ze proberen zwanger te worden, duurt het ongeveer twee tot drie maanden voordat het lichaam begint te regenereren en de vruchtbaarheid terugkeert naar het niveau van niet-rokers. De kinderwens zou dan wel eens snel in het verschiet kunnen liggen!
Zwanger worden zonder gifstoffen
Een laatste aspect om in gedachten te houden bij een kinderwens is dat het vaak niet zo eenvoudig is om te stoppen met roken of het drinken van alcohol. Als je merkt dat je niet makkelijk zonder sigaretten kunt, is het logischer om een stoppen-met-roken-programma te volgen voordat je actief aan je kinderwens gaat werken. Anders bestaat het risico dat je niet van de ene op de andere dag kunt stoppen met roken, zelfs niet als je daadwerkelijk zwanger bent.
Hetzelfde geldt voor alcoholgebruik: merk je dat het erg moeilijk is om 's avonds in goed gezelschap water te drinken of om na het werk thuis geen biertje te drinken? Door direct af te zien van alcohol als je een kinderwens hebt, kun je ook vaststellen of je mogelijks al de eerste tekenen van alcoholafhankelijkheid vertoont.
Idealiter ondersteunen beide partners elkaar bij het stoppen met alcohol, nicotine en natuurlijk andere drugs. Het is immers altijd makkelijker om afstand te doen van een genotsmiddel dat thuis niet meer bestaat dan van een genotsmiddel dat de partner keer op keer consumeert.
Je merkt al snel de vele gezondheidsvoordelen van het stoppen met alcohol en nicotine, en na een geslaagde zwangerschap zal je niet meer aan je vroegere ondeugden willen toegeven!
Kinderwens met Supradyn® Prenatal
Tijdens de kinderwens is het belangrijk om een prenatale multivitamine te nemen omdat het gemiddeld 1-2 maanden neemt om reserves op te bouwen en het adequaat niveau van micronutriënten te bereiken.
- 94% zou Supradyn® Prenatal kopen na het testen1
- Doeltreffendheid klinisch bewezen
- Aanbevolen door 100% van de mama’s1
- Complete formule: 11 vitamines, 6 mineralen, foliumzuur & omega-3
1. De Roze Doos Survey. N=18 belgian pregnant women, March 2023
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland