Een baby is onderweg - ben ik er ook klaar voor?
Ook als de vraag "Hoe word ik zwanger?" en de kinderwens op dit moment centraal staan, is het ook raadzaam om te kijken naar de financiële en gezinssituatie. Soms zijn vrouwen die niet in staat zijn om zwanger te worden onbewust bang voor het moederschap, omdat ze bang zijn voor financiële conflicten of problemen met erfelijke ziektes voor de baby in de toekomst. Het kan zijn dat je je hier meer zorgen over maakt dan je jezelf realiseert. Deze zorgen kunnen ook een negatieve invloed hebben op jouw vermogen om zwanger te worden.
Praat op tijd met je partner en je familie over het plan om zwanger te worden. Vraag aan beide families of er erfelijke ziektes zijn waar zij weet van hebben. Leg de kaarten open op tafel bij je partner, ook financieel. Bedenk samen hoe je het leven als gezin vorm kunt geven. Vraag zo nodig jouw arts en adviescentra naar ondersteuningsmogelijkheden en overheidsbijstand voor aanstaande ouders.
Gesprekken met vrienden en familieleden kunnen je zekerheid bieden en kunnen helpen om angsten te verminderen en zorgen weg te nemen. Ervaren mama’s in hun vriendenkring kunnen vaak handige tips geven over de vraag "Hoe word ik snel zwanger?".
Gezond zwanger worden en genieten van de zwangerschap
Zou de kinderwens eindelijk uitkomen? Gefeliciteerd! Het belangrijkste goed voor moeder en kind is een stabiele gezondheid. Daar kun je vandaag de basis voor leggen. Lang voor de eigenlijke bevruchting zijn een uitgebalanceerde voeding en een gezonde levensstijl een pluspunt op de lijst van optimale omstandigheden die niet mogen worden onderschat. Liefdevolle zorg begint onmiddellijk - eerst voor jezelf en met het begin van de zwangerschap voor zowel mama als baby. Je kan eenvoudig een aantal dingen doen om te helpen gezond zwanger te worden.
Checklist voor een gezonde zwangerschap
- Je kunt het beste met jouw partner, huisarts en gynaecoloog praten over je kinderwens en een uitgebreide controle laten uitvoeren bij beide aanstaande ouders. In het geval van gezondheidsbeperkingen zijn er een aantal dingen die vóór de zwangerschap kunnen worden verholpen. Maak zo nodig eventuele risico's duidelijk in een erfelijkheidsadviesgesprek
- Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht en ondergewicht zijn niet alleen een gezondheidsprobleem, ze kunnen ook de bevruchting negatief beïnvloeden of zelfs voorkomen
- Haal stress, nicotine, alcohol, drugs en een onevenwichtige voeding uit je leven
- Kijk uit naar de zwangerschap en omring jezelf met mooie dingen
- Blijf genieten van jouw sport (tenzij de arts zich zorgen maakt)
- Checklist voor zwangerschapsplanning
Ideale omstandigheden voor een gezonde zwangerschap
De vraag "Hoe word ik zwanger?" maakt eerder plaats voor de zorg "Hoe word ik gezond zwanger?" Allereerst is er goed nieuws: Moeder Natuur zal haar best doen om het ongeboren kind gezond door de zwangerschap te krijgen.
Plan noodzakelijke behandelingen zoals tandverzorging in voor de zwangerschap omdat anesthesie-injectie en röntgenfoto's van de kaak tijdens de zwangerschap alleen zeer voorzichtig mogen worden gebruikt.
Als je gezond zwanger wilt worden, speelt je voeding een belangrijke rol. Een gezonde en gevarieerde voeding als je kinderen wilt, is belangrijk. Dit babyvriendelijke menu geldt ook voor aanstaande papa's: ook de kwaliteit van hun sperma is gebaat bij een gezonde levensstijl. Laat de arts of verloskundige, die je de komende maanden zal opvolgen, je adviseren hoe een evenwichtige voeding gericht kan worden aangevuld. Naast veel vers fruit, groenten en hoogwaardige bronnen van eiwitten en koolhydraten, moet je als aanstaande mama vooral je calcium- en ijzergehalte laten controleren. Langdurig gebruik van de pil kan ook de hoeveelheid foliumzuur hebben verminderd, wat belangrijk is voor de bevruchting en een gezonde zwangerschap. Vraag je arts naar de noodzaak van speciale minerale supplementen die ook zink bevatten, dat cellen beschermt tegen stress.
Kinderwens en gezondheid - vermijd obstakels
Veel aspecten kunnen een gezonde zwangerschap belemmeren of zelfs voorkomen. Gebruik van anticonceptiepillen kunnen de hormonale balans verstoren wanneer hun gebruik wordt stopgezet. Daarnaast kan het foliumzuurgehalte in het bloed, dat belangrijk is voor de zwangerschap, verlaagd worden door langdurig gebruik van de anticonceptiepil.
Een hogere leeftijd bij jonge mama’s is niet per se een handicap voor een gezondheidsbewuste levensstijl. Geneeskunde en wetenschap hebben zich al lang aangepast om de vruchtbaarheid te ondersteunen, omdat de kinderwens tegenwoordig achteruitgaat in de levensplanning van veel koppels. Volgens het Gender Report van 2004 heeft ten minste één op de vier eerstgeborenen een mama die bij de geboorte ouder is dan 35 jaar. Er is dus geen enkele reden om niet gezond zwanger te worden.
Het kan zijn dat er nog niet zo lang geleden een eerdere zwangerschap is geweest en in het onderbewuste ben je bang voor de dubbele last van twee kleine kinderen. Onder deze druk kan jouw lichaam weigeren opnieuw bevrucht te worden.
De belangrijkste oorzaken die een gezonde zwangerschap in de weg staan zijn vaak:
- Gezondheidsbeperkingen zoals menstruatiecyclusstoornissen of stofwisselingsziekten
- Ongezonde leefomstandigheden zoals hectiek, stress en slechte voeding
- Eerdere operaties of miskramen die het lichaam verzwakken
- Drastische gewichtsafwijkingen
- Stoornissen in de hormonale balans
- Onvruchtbaarheid bij een van de partners
Bespreek bovenstaande punten samen met je arts.
De natuur helpen op de sprongen
Onthoud altijd één ding: bevruchting, zwangerschap en bevalling zijn de grootste wonderen op aarde en stellen buitengewone eisen aan je lichaam. Nooit anders in het leven mag je deel uitmaken van zo'n uniek spektakel. Om een nieuw levend wezen te creëren, heeft je lichaam vooraf veel zorg, aandacht en waardering nodig. Traditionele en bewezen methoden zoals yoga en autogene training helpen om onrust en stress uit het leven te bannen en onnodige angsten te verminderen. Sporten in de frisse lucht voorziet elke cel van waardevolle zuurstof, geeft je positieve energie en een goede nachtrust. Een regelmatige menstruatiekalender laat je duidelijk zien wanneer de vruchtbare dagen naderen. Aarzel niet om met een specialist te spreken om uitgebreid advies te krijgen.
Werk samen met je arts en verloskundige aan het aanstaande geluk en ondersteun de voorbereiding van je lichaam op de zwangerschap met een bewuste plus van gevarieerde en gezonde voeding en een ontspannen levensstijl.
Kinderwens met Supradyn® Prenatal
Tijdens de kinderwens is het belangrijk om een prenatale multivitamine te nemen omdat het gemiddeld 1-2 maanden neemt om reserves op te bouwen en het adequaat niveau van micronutriënten te bereiken.
- 94% zou Supradyn® Prenatal kopen na het testen1
- Doeltreffendheid klinisch bewezen
- Aanbevolen door 100% van de mama’s1
- Complete formule: 11 vitamines, 6 mineralen, foliumzuur & omega-3
1. De Roze Doos Survey. N=18 belgian pregnant women, March 2023
Metafolin® is een geregistreerd merk van Merck KGaA, Darmstadt, Duitsland